DROŻDŻOWE KOPERTY Z SEREM

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
  • 25 g drożdży
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1 kg pszennej mąki (typ 650)
  • 1/4 kostki masła (200 g)
  • Z podanych składników wychodzi drożdżowiec z dużej blaszki 36 cm x 25 cm, więc na zrobienie kopert można zmniejszyć ilość produktów o połowę i zrobić mniej ciasta
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 250 g białego sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA DROŻDŻOWEGO
  • Najpierw robimy zaczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru (z podanej ilości), szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
  • Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami). Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki), a następnie wyrabiać za pomocą rąk
  • Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
  • Zmielony biały ser przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać do momentu uzyskania gładkiej masy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KOPERT
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie w kształcie prostokąta
  • Pokroić je na kwadraciki (5 cm x 5 cm)
  • Na każdy kwadracik położyć łyżeczkę masy serowej
  • Każdy kwadracik zlepić w kopertę i przełożyć na blachę
  • Przygotowane koperty, posmarować białkiem, które zostało z masy serowej
  • Piec w piekarniku w temp. 170 stopni, do momentu zrumienienia się
  • Po wyciągnięciu można posypać ciasteczka cukrem pudrem.
WSKAZÓWKA
  • Na blasze układać ciasteczka w odstępach, żeby nie pozlepiały się, gdy urosną