PĄCZKI NADZIEWANE POWIDŁAMI

SKŁADNIKI NA PĄCZKI (ok. 17 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 50 g masła
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PĄCZKÓW
  • Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier i cukier wanilinowy
  • Następnie dolać ciepłe mleko. Całość dobrze wymieszać
  • Do dużej miski przesiać mąkę, dodać płynne drożdże z cukrami, jajo, żółtko, spirytus, sól oraz rozpuszczone masło
  • Ciasto dobrze wyrobić za pomocą rąk lub w malakserze. Ma być gładkie i elastyczne
  • Następnie przełożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia
  • Przygotowane ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Odrywać kawałki ciasta (ok. 50-60 g), uformować kulki i pozostawić na 20 minut, żeby podrosły
  • Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu (w przepisie w smalcu) z obu stron
  • Złociste, ciepłe pączki nadziewać powidłami (za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania),
  • nałożyć lukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
  • Do rondla wlać sok z wodą, dosypać cukier puder. Całość wymieszać do momentu aż składniki dobrze połączą się
  • Jeśli lukier będzie za gęsty dolać odrobinę wody, a jeśli za rzadki dosypać cukier puder
WSKAZÓWKA
  • Odpowiednia temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175 stopni.