DROŻDŻOWE CIASTO - BAZA

SKŁADNIKI
  • 25 g drożdży
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1 kg pszennej mąki (typ 650)
  • 1/4 kostki masła (200 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Najpierw robimy zaczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru (z podanej ilości), szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
  • Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami)
  • Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki), a następnie wyrabiać za pomocą rąk
  • Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk
  • Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut (ciasto podrośnie), następnie zwiększyć do 160 stopni i piec do momentu, aż ciasto będzie gotowe
WSKAZÓWKA
  • Z tego ciasta można robić zarówno ciasto zawijane z nadzieniem, jak również babeczki, rogaliki lub tradycyjne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką