BABKA Z BIAŁYM SEREM

SKŁADNIKI
  • 200 g margaryny (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka cukru (ok. 200 g)
  • 5 jajek; 2 cukry wanilinowe
  • 3 szklanki mąki (ok. 350 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g półtłustego twarogu w kostce
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 20 łyżek mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miski włożyć margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, wsypać cukry oraz jajka. Całość utrzeć
  • Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem, sok z cytryny, aromat oraz mleko. Składniki dobrze połączyć
  • Dodać ser przeciśnięty przez praskę. Ponownie wszystko dobrze wymieszać
  • Formę do babki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą
  • Gotową masę babkową przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut
  • Ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia
  • Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową