BABKA MARMURKOWA

SKŁADNIKI
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 130 g cukru zmielonego na puder
  • 1 opakowanie cukru waniliowego zmielonego na puder
  • 4 duże jajka
  • 80 ml mleka (ok. 1/2 szklanki)
  • 100 g gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić
  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia oraz sól. W innej misce miękkie masło ubić na puszystą masę
  • Dodawać partiami cukry zmielone na puder. Składniki dokładnie wymieszać
  • Następnie dodawać kolejno jajka (Masa będzie dość rzadka!)
  • Po wmieszaniu w masę jajek dodawać na przemian mleko oraz mąkę z proszkiem i solą
  • Gdy masa będzie dokładnie wymieszana, 1/4 część przełożyć do innego naczynia i wymieszać z rozpuszczoną wcześniej czekoladą (czekolada nie może być gorąca!)
  • Jasną masę babkową przełożyć do foremki wysmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej mąką, a na jasną część wyłożyć masę czekoladową
  • Widelcem przemieszać ciasto w kilku miejscach
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę