BABKA PIASKOWA NA MAŚLE

SKŁADNIKI
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mąkę przesiać do miski i dodać proszek do pieczenia
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
  • Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz sok z cytryny
  • Następnie dodawać partiami (cały czas miksując) mąkę z proszkiem
  • Zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodać ubite białka
  • Dobrze wymieszane ciasto przelać do formy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut