BABKA PIASKOWA II

SKŁADNIKI
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki roztopionej margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowa extra)
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Formę do babki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  • Nastawić piekarnik na 200 stopni.
  • Jaja wbić do miski, dodać cukier. Ze składników utrzeć gładką, puszystą masę.
  • Następnie dodać mąki: pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, aromat oraz margarynę.
  • Dokładnie połączyć wszystkie produkty.
  • Gładką masę wylać do formy.
  • Piec przez 30 minut. Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem czy babka jest upieczona.
  • Podawać samą, z cukrem pudrem lub polewą.