SERNIK Z SOLONYM KAJMAKIEM

SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 250 g ciastek pełnoziarnistych albo 200 g ciastek i 50 g słonych, prostokątnych krakersów
  • 70-80 g roztopionego masła
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 800 g twarogu z wiaderka o zawartości tłuszczu 24%; lub twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 5 jaj
  • 1/2 lub 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (3/4 szklanki - sernik jest dosyć słodki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAJMAKOWĄ
  • 200 g masy kajmakowej
  • 1/2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
  • Ciastka zmielić w malakserze, dodać masło, dokładnie wymieszać
  • Formę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całe dno wyłożyć przygotowanymi ciastkami z masłem, można też troszkę boki
  • Odstawić w chłodne miejsce, do momentu przygotowania masy serowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Na najniższych obrotach miksera, wymieszać wszystkie składniki, tylko do momentu ich połączenia się. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę. Sernik urośnie i opadnie
  • Przelać masę do formy
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 80 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony
  • Wyjąć i wystudzić
  • Odstawić na kilka godzin do lodówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY KAJMAKOWEJ
  • masę kajmakową umieścić w rondelku
  • dodać 1/2 łyżeczki soli
  • całość mieszać i podgrzewać do momentu, aż masa będzie gładka
  • wierzch sernika wyłożyć masą
  • wyrównać i udekorować orzeszkami ziemnymi

Inspiracja ze strony mojewypieki.com