SERNIK DYNIOWY

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 4 duże jaja
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 400 g puree z dyni
  • 2 łyżki skrobi
  • 1 budyń o smaku waniliowym (proszek)
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 300 g ciastek czekoladowych typu markizy
  • 70 g rozpuszczonego masła
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • ok. 5 sztuk ciastek czekoladowych typu markizy, pokruszonych, do posypania na wierzch
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ciastka umieścić w malakserze, zmielić na piasek, dodać rozpuszczone masło, następnie wymieszać
  • Okrągłą niewielką foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem
  • Na spód wyłożyć równomiernie zmielone ciastka z masłem
  • Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej
  • Wszystkie produkty na sernik umieścić w dużej misce, następnie wymieszać tylko do połączenia się składników
  • Wyłożyć do foremki wyłożonej ciastkami
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 80 minut.
  • Jeśli jest upieczony, zostawić do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
  • W rondelku umieścić połamaną na kawałki czekoladę, dolać śmietankę. Mieszać do momentu połączenia się składników
  • Gotową polewę wylać na wierzch ciasta
  • Posypać ciasteczkami pokrojonymi na małe kawałeczki