SERNIK MIĘTOWY Z AGRESTEM
SKŁADNIKI
- 1 szklanka wody
- 1 galaretka agrestowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 10 listków świeżej mięty
- 100 g herbatników maślanych, pełnoziarnistych
- 2-3 łyżki masła
- 400 g serka mascarpone
- 10 łyżek śmietany 30%
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka syropu miętowego
- kilka owoców agrestu do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ciastka dobrze pokruszyć lub zmielić w młynku
- Dodać do herbatników miękkie masło, całość zagnieść i wyłożyć tortownicę o średnicy 20 cm
- Wodę w rondlu zagotować
- Ściągnąć garnek z ognia, wsypać galaretkę i żelatynę. Całość dobrze połączyć ze sobą i wrzucić liście mięty
- Odstawić do przestygnięcia
- W misce ubić serek ze śmietaną i cukrem pudrem (wcześniej przesianym przez sitko)
- Gdy masa będzie gotowa, dodać syrop i galaretkę (bez liści). Ponownie całość dobrze wymieszać
- Gotową masę przełożyć na spód z ciastek
- Przykryć górę formy folią spożywczą i włożyć do lodówki
- Sernik udekorować owocami agrestu