SERNIK NA ZIMNO W SZKLANCE

SKŁADNIKI (5 porcji)
  • 700 g waniliowego, homogenizowanego serka z ziarenkami wanilii (4 x 175 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kilka herbatników pełnoziarnistych
  • kilka świeżych truskawek
  • 1 galaretka cytrynowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Serki przełożyć do miski
  • Do kubka wlać gorącą wodę, dosypać żelatynę i dokładnie wymieszać
  • Gdy woda z żelatyną przestudzi się, przelać ją do miski z serkiem. Wymieszać dokładnie mikserem
  • Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno szklaneczek
  • Następnie na ciastka wlać masę serową
  • Szklaneczki wstawić do lodówki na 30 minut
  • Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odstawić do przestygnięcia
  • Truskawki obrać, umyć i pokroić na plasterki lub mniejsze kawałki
  • Na stężone serniczki poukładać kawałki owoców i wlać przestudzoną, płynną galaretkę
  • Ponownie wstawić do lodówki