SERNIK WANILIOWO-CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI NA CIASTO (spód i góra)
  • 300 g pszennej mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki 18% śmietany
  • 2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 700 g sera (w przepisie wykorzystano naturalny serek z wiaderka)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • ok. 10 kropel aromatu waniliowego
  • 2 żółtka i 1 jajko
  • opakowanie budyniu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Składniki na ciasto umieścić w misce
  • Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować na 1 godzinę do lodówki.
  • Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem
  • Gdy masa z jaj i cukrów będzie puszysta, dodać ser, budyń i aromat waniliowy
  • Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką
  • Spód blaszki wylepić częścią ciasta
  • Następnie na ciasto wyłożyć masę serową
  • Na wierzch masy serowej poukładać cienkie kawałki ciasta, które zostało
  • Piec ok. 1 godzinę w 160 stopniach
WSKAZÓWKA

Wymiary blachy to 25 cm x 36 cm. Może być mniejsza blaszka, wtedy ciasto będzie wyższe.