Pasztet z kurzych wątróbek View larger

Pasztet z kurzych wątróbek

 

 

Nowy

SKŁADNIKI

500 g kurzych wątróbek; 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku; 2 łyżeczki majeranku; 2 łyżeczki kolorowego pieprzu świeżo zmielonego; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 1 i 1/2 do 2 łyżeczek płaskich soli; 100 g masła


DODATKOWE SKŁADNIKI

masło klarowane; mąka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wątróbkę umyć, odkroić żyłki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle. Smażyć do momentu aż w 
środku będzie usmażona, ale nie czerwona i odrazu ściągnąć na talerz. Cebulkę obrać, pokroić drobno i usmażyć na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku. Usmażoną wątróbkę oraz cdebulę z czosnkiem dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać masło, ostrą paprykę, majeranek, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszać ręką. Przełożyć do miseczki. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Opinie

Napisz opinię

Pasztet z kurzych wątróbek

Pasztet z kurzych wątróbek

SKŁADNIKI

500 g kurzych wątróbek; 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku; 2 łyżeczki majeranku; 2 łyżeczki kolorowego pieprzu świeżo zmielonego; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 1 i 1/2 do 2 łyżeczek płaskich soli; 100 g masła


DODATKOWE SKŁADNIKI

masło klarowane; mąka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wątróbkę umyć, odkroić żyłki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle. Smażyć do momentu aż w 
środku będzie usmażona, ale nie czerwona i odrazu ściągnąć na talerz. Cebulkę obrać, pokroić drobno i usmażyć na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku. Usmażoną wątróbkę oraz cdebulę z czosnkiem dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać masło, ostrą paprykę, majeranek, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszać ręką. Przełożyć do miseczki. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

30 other products in the same category: