Biała kiełbasa

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI

6 kg łopatki wieprzowej; 1 kg tłustego, surowego boczku ; 700 g wołowiny; 50 g soli peklowej; 1 czubata łyżka soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu; 1 łyżka czubata majeranku; 2 małe główki czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięsa pokroić na mniejsze kawałki (ok. 4 cm x 4 cm), przełożyć do garnka lub miski i posypać solą peklową, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zmielić mięsa na tarczy o średnich oczkach. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem. Ponownie całość dobrze wymieszać. Najlepiej zrobić mały kotlet i usmażyć go na patelni, żeby sprawdzić czy mięso zostało dobrze doprawione. Jeśli tak, to nabijać we flaki (wcześniej namoczone w wodzie), przygotowaną masą mięsną.

Kiełbasę można gotować w wodzie i smażyć na grillu.

Opinie

Napisz opinię

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

30 other products in the same category: