KIWANO

  • inaczej ogórek rogaty, afrykański melon rogaty
  • Owoc ten pochodzi z Pustyni Kalahari, ale obecnie uprawiany jest w południowej Afryce, Nowej Zelandii i Izraelu
  • Miąższ i nasiona podobne są do ogórka
  • Kiwano rozcina się wzdłuż na pół i wybiera miąższ łyżeczką
  • Smak ma bardzo orzeźwiający, kwaskowaty, czasem przypominającego dojrzałego ogórka
  • Jego zapach podobny jest do banana, a smak do kiwi, melona i ogórka. Choć jest jadalny, to z uwagi na dużą trwałość (może leżeć do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej) pełni zwykle rolę dekoracji
  • Jakie kiwano kupować? Dojrzały owoc jest soczyście pomarańczowy, ale lepiej kupować ciemnożółte, nawet z zielonymi plamami wówczas nasiona wewnątrz będą mniejsze
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g jest 22 kcal
ZASTOSOWANIE
  • Kiwano nadaje się do koktajli, sosów do deserów i do mięs oraz lodów
  • Można także dodać go do słodkich sałatek owocowych