Kategorie

Advertising

Mięso w słoiku

Mięso w słoiku

SKŁADNIKI
ok. 1/2 kg mięsa (np.: łopatka; szynka lub karkówka); 1/2 łyżeczki pieprzu; 1 łyżeczka soli; 2-3 ząbki czosnku; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżeczka majeranku; 1 liść laurowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso umyć, włożyć do garnka lub żaroodpornego naczynia i natrzeć pieprzem, solą, wyciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem oraz majerankiem. Dodać ziele angielskie i liść larowy. Odstawić mięso do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przełożyć mięso do wyparzonego słoika tak, żeby zajomowało połowę przestrzeni. Zamknąć słoik i gotować przez 1,5 godziny (sprawdzić, czy słoik szczelnie się zamknął). Odstawić na 24 godziny po czym ponownie gotować przez 1,5 godziny.