KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI
- 800 g ziemniaków (2 duże)
- 150 g marchewki (3 sztuki)
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 i 1/2 l wody
- por (biała część wraz z jasnozieloną)
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- kawałek zmielonego świeżego imbiru (2-3 cm)
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 150 g gęstego mleka kokosowego
- prażone pestki dyni lub słonecznika do posypania na wierzch
- można dodać odrobinę ostrej papryczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić na kostkę i wrzucić do garnka
- Następnie dolać wodę i gotować do miękkości
- Gdy warzywa będą pół miękkie, dodać soczewicę
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną na drobne kawałki porę i cebulę
- Dodać roztartą kolendrę, drobno pokrojony czosnek, imbir (starty na tarce o małych oczkach), curry, pieprz
- Całość wymieszać i przełożyć do garnka z warzywami. Doprawić solą
- Dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować na krem
- Podawać z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika
- Można dodać 2-3 kawałeczki ostrej papryczki chili
Porcja 100 g ma ok. 120 kcal (bez pestek dyni i słonecznika)