KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

SKŁADNIKI
  • 800 g ziemniaków (2 duże)
  • 150 g marchewki (3 sztuki)
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 i 1/2 l wody
  • por (biała część wraz z jasnozieloną)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • kawałek zmielonego świeżego imbiru (2-3 cm)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 150 g gęstego mleka kokosowego
  • prażone pestki dyni lub słonecznika do posypania na wierzch
  • można dodać odrobinę ostrej papryczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić na kostkę i wrzucić do garnka
  • Następnie dolać wodę i gotować do miękkości
  • Gdy warzywa będą pół miękkie, dodać soczewicę
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną na drobne kawałki porę i cebulę
  • Dodać roztartą kolendrę, drobno pokrojony czosnek, imbir (starty na tarce o małych oczkach), curry, pieprz
  • Całość wymieszać i przełożyć do garnka z warzywami. Doprawić solą
  • Dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować na krem
  • Podawać z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika
  • Można dodać 2-3 kawałeczki ostrej papryczki chili

Porcja 100 g ma ok. 120 kcal (bez pestek dyni i słonecznika)