Dżem z zielonych pomidorów

 

 

Nowy

SKŁADNIKI
1 kg pomidorów; 1 szklanka cukru; 1 szklanka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory umyć, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka. Dolać wodę i dosypać 3 łyżki cukru.
Gotować 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po godzinie dodać resztę cukru. (Cukier można dosypywać stopniowo. Jeśli ktoś woli mniej słodki dżem, nie dodawać całej ilości cukru). Wymieszać i na małym ogniu trzymać przez 15 minut. Wyłączyć i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie smażyć pomidory przez godzinę i znowu odstawić. Taki proces należy powtórzyć kilka razy, wtedy dżem będzie gęsty i smaczny. (Przy dłuższym smażeniu pomidorów ich smak przypomina konfiturę z fig). 

Opinie

Napisz opinię

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

SKŁADNIKI
1 kg pomidorów; 1 szklanka cukru; 1 szklanka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory umyć, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka. Dolać wodę i dosypać 3 łyżki cukru.
Gotować 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po godzinie dodać resztę cukru. (Cukier można dosypywać stopniowo. Jeśli ktoś woli mniej słodki dżem, nie dodawać całej ilości cukru). Wymieszać i na małym ogniu trzymać przez 15 minut. Wyłączyć i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie smażyć pomidory przez godzinę i znowu odstawić. Taki proces należy powtórzyć kilka razy, wtedy dżem będzie gęsty i smaczny. (Przy dłuższym smażeniu pomidorów ich smak przypomina konfiturę z fig). 

30 other products in the same category: