KIEŁBASA DOMOWA

SKŁADNIKI
  • 3 kg łopatki (może być łopatka i karkówka)
  • 1 kg boczku
  • 1 i 1/2 łyżka soli peklowej
  • 1 mała łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • czosnek
  • woda
  • flaki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mięso pokroić na małe kawałki.
  • Dodać sól peklową, zmielony pieprz, majeranek, 5-6 ząbków czosnku (do smaku). Dobrze wymieszać
  • Przykryć szczelnie i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce
  • Przygotowane mięso zmielić na mielone (część mięsa na grubszych oczkach)
  • Dodać 1/2 szklanki ciepłej wody i dobrze wyrobić
  • Przygotowaną masę przekładać do wcześniej umytych flaków (najlepiej przy pomocy maszynki do robienia kiełbas)
  • Wędzić ok. 3 godziny