Pasta bulionowa View larger

Pasta bulionowa

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
700 g marchewki; 300 g pietruszki; 300 g selera (średniej wielkości); 3 łodygi selera naciowego; 2 średnie cebule; 5 ząbków czosnku; 250 g soli (w przepisie 100 g soli himalajskiej + 150 g soli morskiej); 5 liści laurowych; 15 kulek ziela angielskiego; 1 łyżeczka pieprzu; 4 czubate łyżki suszonego lubczyku; 1 czubata łyżeczka kozieradki; 1 łyżeczka gałki muszkatołowej; 1 łyżeczka kurkumy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (może być też na małych), przełożyć do dużego garnka. Seler naciowy umyć, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka z jarzynami. Dodać sól, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, do czasu aż jarzyny puszczą sok.
W moździerzu utrzeć liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Cebulę i czosnek drobno pokroić, przełożyć do wąskiego, wyższego pojemnika, dodać utarte przyprawy oraz pozostałe z listy, czyli: lubczyk, kozieradkę, gałkę muszkatołową oraz kurkumę, zmielić na papkę za pomocą blendera. Następnie przygotowaną
masę przełożyć do garnka z jarzynami i dusić pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie, całość zmiksować za pomocą blendera i odstawić do wystygnięcia. Gotową pastę bulionową, można podzielić na porcje i zamrozić w woreczkach.

Opinie

Napisz opinię

Pasta bulionowa

Pasta bulionowa

30 other products in the same category: