Rogaliki Świętomarcińskie

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWO-FRANCUSKIE (ok. 34 rogaliki)
1 szklanka ciepłego mleka; 25 g świeżych drożdży; 1 jajko; 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 3,5 szklanki mąki pszennej; 3 łyżki cukru; szczypta soli; 225 g miękkiego masła (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)

DODATKOWO
1 puszka (900 g) gotowej masy z białego maku; 1 jajko rozmącone z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików; garść posiekanych orzechów włoskich do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Zrobić zaczyn. Do drożdży dodać 1 łyżkę cukru, rozetrzeć do momentu aż będą płynne, dolać ciepłe mleko, dosypać 1 łyżkę mąki z odmierzonej ilości i odstawić na 10 minut.
Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać pozostałą ilość cukru, szczyptę soli, jajko, ekstrakt z wanilii, gotowy zaczyn. Na końcu dodać 30 g roztopionego masła. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie się lepić, wyjąć na blat oprószony mąką, uformować z niego prostokąt. Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm.
(Krótsze boki to góra i dół). Pozostałą ilość masła (195 g) rozsmarować
równomiernie na cieście pozostawiając ok. 1/2 cm marginesu wokół. Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła wcześniejsze złożenia. Delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Ponownie złożyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Proces wałkowania, składania i schładzania powtórzyć 3 razy. Po  ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Ciasto należy wyjąć 30 minut przed przygotowywaniem rogalików.

NASTĘPNEGO DNIA
Blat oprószyć mąką. Przygotowane, wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm. Przeciąć je na pół. Powstaną dwa prostokąty o wymiarach 60 x 15 cm. Za pomocą nożyka do pizzy, pokroić każdy z prostokątów na trójkąty. Na każdym kawałku, rozsmarować nadzienie. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać przygotowane rogaliki w większych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, każdy rogalik, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec około 15 minut, do momentu, aż będą rumiane. Wyjąć, polukrować i posypać posiekanymi orzechami.

SKŁADNIKI NA LUKIER
1 szklanka cukru pudru; 2-3 łyżki gorącej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
Składniki na lukier umieścić w rondlu i rozetrzeć do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody.

Przepis z modyfikacją zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com

Opinie

Napisz opinię

Rogaliki Świętomarcińskie

Rogaliki Świętomarcińskie

30 other products in the same category: