Tort Dacquoise z orzechami i daktylami

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (na 2 krążki bezowe)
ok. 1 szklanka białek; szczypta soli; 300 g drobnego cukru do wypieków;  2 łyżki cukru trzcinowego Demerara; 1 łyżeczka octu winnego (w przepisie figowy) 8 suszonych daktyli (drobno pokrojonych)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRĄŻKÓW BEZOWYCH
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie narysować dwa okręgi. Najlepiej przy pomocy dołu od tortownicy. W przepisie 25 cm. Okrąg może być mniejszy, wtedy beza będzie wyższa.
Białka ze szczyptą soli ubić (za pomocą miksera), na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo oba cukry. Musi powstać sztywna, błyszcząca piana. Na końcu dodać ocet i chwilę miksować. Na końcu dodać pokrojone drobno daktyle. Za pomocą szpatułki delikatnie wmieszać je w pianę. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po 5 minutach zmniejszyć  temperaturę do 140ºC i piec przez ok. 90 minut. Bezy powinny zarumienić się. Mogą również lekko popękać. Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

SKŁADNIKI NA KREM
250 g serka Mascarpone (schłodzonego); 330 ml śmietanki 30% (schłodzonej);  1 łyżka cukru pudru; 150 g masy kajmakowej z puszki; garść posiekanych orzechów włoskich, 10 daktyli drobno pokrojonych


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU

Śmietankę z cukrem pudrem umieścić w misce i ubić na sztywno. Serek Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. Za pomocą szpatułki, wmieszać ubitą śmietankę z cukrem do serka z kajmakiem. Na końcu dodać pokrojone daktyle oraz orzechy. Ponownie delikatnie wymieszać.

DODATKOWO
naturalne kakao do oprószenia; daktyle i orzechy do dekoracji

WYKONANIE TORTU
Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Wyłożyć przygotowany krem  i rozprowadzić go po całej powierzchni bezy. Następnie przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć naturalnym kakao, udekorować daktylami i orzechami.

Opinie

Napisz opinię

Tort Dacquoise z orzechami i daktylami

Tort Dacquoise z orzechami i daktylami

30 other products in the same category: