Ciasto z fasoli

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
380 g ugotowanej, przetartej przez sito fasoli (jaś) tj. ok. 2 i 1/2 szklanki; 90 g
deserowej i mlecznej czekolady; 110 ml mleka kokosowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 90 g zmielonych otrębów pszennych (1 szklanka); ok. 100 ml oleju rzepakowego (1/2 szklanki); 3 czubate łyżki kakao; 4 łyżki cukru trzcinowego lub brzozowego; 3 czubate łyżki miodu (w przepisie rzepakowy); 5 jaj; szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolę ugotować do miękkości. Następnie zmielić ją za pomocą blendera na gładką masę i przetrzeć przez sito. Jeśli podczas mielenia fasola będzie zbyt gęsta, można dodać 2 łyżki wody lub mleka kokosowego.  
Czekoladę i mleko kokosowe umieścić w rondelku. Całość gotować na małym ogniu, do momentu połączenia się obu składników. Mieszać do uzyskania gładkiej masy.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do masy z fasoli dodać: żółtka, olej, kakao, otręby, cukier trzcinowy, miód,
proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę z mlekiem kokosowym.
Całość miksować na najniższych obrotach, do momentu połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać partiami ubite białka. Gotowe ciasto przelać do formy (wcześniej posmarowanej olejem i oprószonej zmielonymi otrębami). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka).

Opinie

Napisz opinię

Ciasto z fasoli

Ciasto z fasoli

30 other products in the same category: