Paluszki grissini z tymiankiem

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (ok. 22 sztuki)
20 g świeżych drożdży; 150 ml ciepłej wody; 1 łyżeczka cukru; 250 g mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy z oliwek; 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże umieścić w naczyniu, dodać cukier, ciepłą wodę oraz 2 łyżki mąki z odmierzonej ilości. Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do momentu aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól oraz przyprawy. Produkty wymieszać. Gdy zaczyn podrośnie, dodać oliwę. Całość przelać do miski z mąką i przyprawami. Ciasto zagnieść na gładkie i elastyczne.
Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Następnie zagnieść ponownie. Uformować długi wałek, podzielić go na mniejsze kawałki, a z nich uformować paluszki grissini. Gotowe wałeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Nastawić piekarnik na 200 stopni. W tym czasie paluszki jeszcze podrosną. Delikatnie posmarować je wodą po wierzchu. Piec ok. 10-15 minut, do czasu, aż będą rumiane i wysuszone.

Opinie

Napisz opinię

Paluszki grissini z tymiankiem

Paluszki grissini z tymiankiem

30 other products in the same category: