Paszteciki z mięsno-grzybowym farszem

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA FARSZ
2 udka z kurczaka ugotowane w rosole; 1 cebula; garść mrożonych podgrzybków; sól; pieprz; 1 mała bułka namoczona w mleku

DODATKOWO
pokrojone płatki migdałów; żółtko + 1 łyżka mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
Mięso z udek przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Grzyby pokroić i również podsmażyć. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski z mięsem dodać podsmażoną cebulkę grzyby oraz namoczoną bułkę. Całość zmiksować na gładką masę, dodając w międzyczasie sól oraz pieprz do smaku.

SKŁADNIKI NA CIASTO
350 g pszennej mąki; 40 g świeżych drożdży; 1 łyżka cukru; 250 ml ciepłego mleka; 3/4 łyżeczki soli; 3 żółtka; 100 g miękkiego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić zaczyn. W misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do mąki dodać sól, żółtka, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać za pomocą haka miksera do ciasta drożdżowego, przez około
10 minut. (ciasto ma być gładkie i elastyczne). Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PASZTECIKÓW

Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i rozwałkować na duży prostokąt około 55 x 30 cm. Następnie podzielić go na trzy paski o szerokości około 10 cm. Na środku paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik wzdłuż dłuższego boku.
Każdy rulonik podzielić na ok. 6 cm kawałki.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej paszteciki.
Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Przed pieczeniem wierzch pasztecików posmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypać posiekanymi kawałkami płatków migdałów.
Piec przez około 20 minut na złoty kolor.

Opinie

Napisz opinię

Paszteciki z mięsno-grzybowym farszem

Paszteciki z mięsno-grzybowym farszem

30 other products in the same category: