Paszteciki z kapustą i pieczarkami

 

 

Nowy

SKŁADNIKI NA CIASTO 

250 g miękkiego masła; 1 jajo; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka cukru; 80 g świeżych drożdży; 500 g mąki pszennej typ 405; 1/2 szklanki ciepłego mleka

SKŁADNIKI NA FARSZ 

1 kg kiszonej kapusty z marchewką; 1/2 kg pieczarek; 1 duża cebula; klarowane masło; pieprz do smaku 

DODATKOWE SKŁADNIKI

1 rozmącone jajo do posmarowania pasztecików; czarnuszka do posypania

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU

Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i dolać wodę (do wysokości kapusty). Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle na złoty kolor. Przełożyć do garnka z kapustą. Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać do kapusty z cebulką. Całość dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. (ok. 30 minut). Doprawić pieprzem. Farsz odstawić do przestygnięcia. Następnie odsączyć na sicie. 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA

Zrobić zaczyn. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki. Resztę mąki przesiać przez sito do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajo, sól oraz miękkie masło. Całość zagnieść do momentu powstania jednolitego gładkiego ciasta. Można ciasto wyrobić za pomocą miksera (końcówki haki). Gotowe ciasto owinąć szczelnie w folię i włożyć do miski z lodowatą wodą (można dodać kilka kostek lodu). Gdy ciasto wypłynie na wierzch, można zacząć przygotowywać paszteciki. Gotowe ciasto podzielić na cztery części i tak samo zrobić z farszem. Pierwszą część ciasta rozwałkować na długi prostokąt. Wyłożyć na niego pierwszą część farszu i zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi prostokąta. Ostrym nożem pokroić w romby lub trapezy. Tak samo zrobić z pozostałymi kawałkami podzielonego ciasta. Gotowe paszteciki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy paszteciki posmarować rozmąconym jajem, a po wierzchu posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do momentu zarumienienia się wierzchu ok. 10-15 minut.

Inspiracja ze strony feeria.blox.pl

Opinie

Napisz opinię

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

SKŁADNIKI NA CIASTO 

250 g miękkiego masła; 1 jajo; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka cukru; 80 g świeżych drożdży; 500 g mąki pszennej typ 405; 1/2 szklanki ciepłego mleka

SKŁADNIKI NA FARSZ 

1 kg kiszonej kapusty z marchewką; 1/2 kg pieczarek; 1 duża cebula; klarowane masło; pieprz do smaku 

DODATKOWE SKŁADNIKI

1 rozmącone jajo do posmarowania pasztecików; czarnuszka do posypania

30 other products in the same category: