SMARDZ JADALNY

  • SMARDZ JADALNY występuje w Austrii, Chinach, Czechach, Danii, Francji, Hiszpanii, Japonii, Kanadzie, Korei Południowej, Kostaryce, Meksyku, Niemczech, Norwegii, Nowej Zelandii, Polsce, Słowenii, Stanach Zjednoczonych, Szwecji i Tajwanie
  • Gatunek ten rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią, na nawożonych glebach rzadki. Owocniki wytwarza w kwietniu i maju (w Europie)
  • Główka przeważnie wysokości 3–10 cm i 3–7 cm średnicy, barwy beżowej lub ochrowej (czasami szara lub prawie czarna), o owalnym lub stożkowatym pokroju (pusta w środku), przyrośnięta do trzonu, z nieregularnymi wnękami na powierzchni, miedzy którymi żeberka ułożone są w sposób nie wyróżniający żadnego kierunku
  • Miąższ białawy, kruchy, o woskowatej konsystencji, łagodnym smaku i korzennej woni