Pieczeń z żurawiną

 

 

Nowy

SKŁADNIKI
480 g wątroby wieprzowej; 300 g surowego boczku; 1 łyżka margaryny; 1 łyżka smalcu; 1/2 łyżeczki pieprzu; 2 łyżeczki soli; 1 jajo; garść suszonej żurawiny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Boczek umyć, zmielić i przełożyć do miski. Wątrobę umyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i usmażyć na margarynie z dwóch stron, tak, żeby nie była surowa w środku. Ugotowaną wątróbkę zmielić i przełożyć do miski z boczkiem. Dodać smalec, jajko, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dobrze wymieszać ręką. Ciasto pieczeniowe przełożyć do foremki (wymiary około 20 cm x 11 cm) wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Opinie

Napisz opinię

Pieczeń z żurawiną

Pieczeń z żurawiną

SKŁADNIKI
480 g wątroby wieprzowej; 300 g surowego boczku; 1 łyżka margaryny; 1 łyżka smalcu; 1/2 łyżeczki pieprzu; 2 łyżeczki soli; 1 jajo; garść suszonej żurawiny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Boczek umyć, zmielić i przełożyć do miski. Wątrobę umyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i usmażyć na margarynie z dwóch stron, tak, żeby nie była surowa w środku. Ugotowaną wątróbkę zmielić i przełożyć do miski z boczkiem. Dodać smalec, jajko, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dobrze wymieszać ręką. Ciasto pieczeniowe przełożyć do foremki (wymiary około 20 cm x 11 cm) wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

30 other products in the same category: