Nowy
SKŁADNIKI (2 porcje)
ok. 200 g kaszanki; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; sól; pieprz; 2 soczyste, najlepiej kwaskowate jabłka
This product is no longer in stock
Availability date:
Kaszanka w jabłku
SKŁADNIKI (2 porcje)
ok. 200 g kaszanki; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; sól; pieprz; 2 soczyste, najlepiej kwaskowate jabłka
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszankę obrać z flaka i przełożyć do rondla. Dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Całość podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Jabłka umyć, odciąć górę (odłożyć, bo będzie potrzebna do przykrycia). Wydrążyć środek w jabłkach, a do środka nałożyć farsz z kaszanki. Górę jabłek przykryć odciętymi kawałkami. Jabłka przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, później odkryć folię i piec jeszcze 10 minut.
Najlepiej sprawdzać co jakiś czas jabłka. Czas pieczenia zależy od wielkości owoców. Miąższ ma być dość miękki, ale zwarty. Nie ma mieć konsystencji musu! W przepisie użyto dużych jabłek.