Ryba po Grecku

 

 

Nowy

SKŁADNIKI
500 g dorsza; mąka do opruszenia ryby, olej do smażenia; 2 łyżki masła; 2 cebule; 300 g marchewki; kawałek selera (ok. 80 g); 1 średnia pietruszka; kilka ziaren pieprzu w kulkach; 6 ziaren ziela angielskiego; 1 i 1/2 szklanki wody; 1 łyżka octu; 1 łyżeczka cukru; 500 g soku pomidorowego w kartoniku; pieprz do smaku; sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Do cebuli dodać starte jarzyny oraz dolać 1 i 1/2 szklanki wody. Dodać również ziele angielskie i pieprz w kulkach. Dusić pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodać sok pomidorowy i trzymać na małym ogniu bez przykrycia do momentu aż płyn się zredukuje. Dodać ocet, cukier, pieprz oraz sól do smaku. Rybę ułożyć w płaskim naczyniu kawałek przy kawałku, a na rybę należy wyłożyć przygotowane jarzyny. Gdy danie przestygnie przykryć i odstawić do lodówki.

Opinie

Napisz opinię

Ryba po Grecku

Ryba po Grecku

SKŁADNIKI
500 g dorsza; mąka do opruszenia ryby, olej do smażenia; 2 łyżki masła; 2 cebule; 300 g marchewki; kawałek selera (ok. 80 g); 1 średnia pietruszka; kilka ziaren pieprzu w kulkach; 6 ziaren ziela angielskiego; 1 i 1/2 szklanki wody; 1 łyżka octu; 1 łyżeczka cukru; 500 g soku pomidorowego w kartoniku; pieprz do smaku; sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Do cebuli dodać starte jarzyny oraz dolać 1 i 1/2 szklanki wody. Dodać również ziele angielskie i pieprz w kulkach. Dusić pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodać sok pomidorowy i trzymać na małym ogniu bez przykrycia do momentu aż płyn się zredukuje. Dodać ocet, cukier, pieprz oraz sól do smaku. Rybę ułożyć w płaskim naczyniu kawałek przy kawałku, a na rybę należy wyłożyć przygotowane jarzyny. Gdy danie przestygnie przykryć i odstawić do lodówki.

30 other products in the same category: