Groszki ptysiowe

 

 

Nowy

SKŁADNIKI (2 blachy)
125 ml wody; 100 g i 1 łyżka mąki pszennej; 50 g masła; szczypta soli; 3 jaja

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wlać wodę do garnka. Dodać masło i sól. Kiedy masło rozpuści się, dodać 100 g mąki i ściągnąć garnek z ognia. Mieszać do momentu kiedy składniki dobrze połączą się ze sobą. Kiedy temperatura obniży się dodać jaja i łyżkę mąki. Jeszcze raz przez krótką chwilę pogotować na małym ogniu. Całość wymieszać blenderem żeby nie było grudek. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto umieścić w szprycy cukierniczej. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i robić na nim małe kropki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210 stopni przez ok. 5 minut.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

UWAGA!
Groszki należy nakładać na papier w odległości ok. 1-2 cm od siebie ponieważ urosną.

Opinie

Napisz opinię

Groszki ptysiowe

Groszki ptysiowe

SKŁADNIKI (2 blachy)
125 ml wody; 100 g i 1 łyżka mąki pszennej; 50 g masła; szczypta soli; 3 jaja

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wlać wodę do garnka. Dodać masło i sól. Kiedy masło rozpuści się, dodać 100 g mąki i ściągnąć garnek z ognia. Mieszać do momentu kiedy składniki dobrze połączą się ze sobą. Kiedy temperatura obniży się dodać jaja i łyżkę mąki. Jeszcze raz przez krótką chwilę pogotować na małym ogniu. Całość wymieszać blenderem żeby nie było grudek. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto umieścić w szprycy cukierniczej. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i robić na nim małe kropki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210 stopni przez ok. 5 minut.

30 other products in the same category: