Jagiellonki

 

 

Nowy

SKŁADNIKI NA CIASTO (7 sztuk)
ok. 300 g mąki; 1/2 szklanki mleka; 50 g masła (roztopione i przestudzone); 30 g świeżych drożdży; 1 jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA I JAGIELLONEK
Zrobić rozczyn. Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski. Dodać wyrośnięty rozczyn, masło i jajko. Zagnieść ciasto do momentu aż będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty wielkości 8 cm x 18 cm. Na jedną część położyć kapustę z pieczarkami. Nakryć drugą częścią i zlepić brzegi. Można na brzegach zrobić wzorek końcówką widelca. Wierzch posmarować białkiem i posypać kminkiem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

FARSZ
ok. 400 g kapusty kiszonej; 2 szklanki wody; 5 średnich pieczarek; pieprz, sól; 2 łyżki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZU
Kapustę pokroić i przełożyć do rondla. Dolać wodę i gotować do momentu kiedy będzie miękka. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Dodać szczyptę pieprzu i soli. Gdy pieczarki będą usmażone przesypać je do kapusty. Całość wymieszać. Należy zredukować płyn. Tak przygotowana kapusta z grzybami może być układana na cieście.

DODATKOWE SKŁADNIKI
1 łyżka kminku

Opinie

Napisz opinię

Jagiellonki

Jagiellonki

SKŁADNIKI NA CIASTO (7 sztuk)
ok. 300 g mąki; 1/2 szklanki mleka; 50 g masła (roztopione i przestudzone); 30 g świeżych drożdży; 1 jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA I JAGIELLONEK
Zrobić rozczyn. Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski. Dodać wyrośnięty rozczyn, masło i jajko. Zagnieść ciasto do momentu aż będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty wielkości 8 cm x 18 cm. Na jedną część położyć kapustę z pieczarkami. Nakryć drugą częścią i zlepić brzegi. Można na brzegach zrobić wzorek końcówką widelca. Wierzch posmarować białkiem i posypać kminkiem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

30 other products in the same category: