PAMPUCHY Z SOSEM JAGODOWYM
SKŁADNIKI
- ok. 450 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
SKŁADNIKI NA SOS JAGODOWY
- 1 szklanka jagód
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2-3 łyżki śmietany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotować zaczyn. Drożdże z cukrem i letnim mlekiem połączyć ze sobą w naczyniu
- Masło roztopić i ostudzić. Gotowy zaczyn wlać do przesianej mąki, wbić jajko, dodać masło i zarobić ciasto rękami
- Ciasto zagniatać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli jest potrzeba, można dodać trochę mąki
- Gdy będzie gotowe, odrywać kawałki i formować nieduże kulki, ponieważ ciasto jeszcze urośnie
- Kulki odkładać na powierzchnię wysypaną mąką
- Muszą tak leżeć ok. 40 minut do czasu aż urosną
SPOSÓB PAROWANIA
1. Po tym czasie do wysokiego garnka wlać wodę do 1/4 jego wysokości. Na górę garnka przymocować gazę za pomocą sznurka i na tą gazę kłaść surowe kluski (lub na sito). Zagotować wodę i parować kluski pod przykryciem przez ok. 15 minut (woda musi cały czas wrzeć i parować).
2. Można pampuchy przygotować w parowniku, czas 20 minut.
WSKAZÓWKA
Można sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy pampuchy są już uparowane. Jeśli ciasto przykleja się do patyczka trzeba nadal parować.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
- Składniki umieścić w naczyniu i blenderem zmiksować na jednolitą masę