Ryba w zalewie

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
1 kg ryby pangi (może być dorsz lub sola); tarta bułka; mąka (do panierki); 2-3 jaja; sól; pieprz; 1 słoik małych ogórków konserwowych (mogą być z chilli); 2 średnie cebule


ZALEWA DO RYBY
1 szklanka oleju; 3 szklanki wody; keczup pikantny (ok. 500 g); 8 ziaren ziela angielskiego; 3 liście laurowe; 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu; 6 łyżek octu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rybę pokroić na małe kawałki. Następnie posolić ją i obtoczyć w mące, jaju (jajo troszkę posolić i popieprzyć) oraz bułce. Tak przygotowane kawałki usmażyć na oleju z dwóch stron. Gdy kawałki ryby będą usmażone, układać je w misce warstwami. Najpierw rybę, a na nią należy ułożyć warstwę pokrojonych ogórków i cebuli. Później znowu poukładać warstwę ryby i znowu warstwę ogórków i cebuli (ryba - ogórki - cebula).

Przygotować zalewę. W garnku umieścić składniki potrzebne do zrobienia zalewy. Całość zagotować, a następnie zalać przygotowaną rybę. Gdy potrawa wystygnie odstawić do lodówki. 

UWAGA!

1. Jeśli ktoś nie przepada za octem, można go pominąć i nie dodawać do zalewy, ponieważ ocet jest już w keczupie i ogórkach konserwowych. Ryba będzie równie smaczna, ale mniej octowa.

2. Kilkudniowa ryba jest jeszcze smaczniejsza, ponieważ dobrze przejdzie przyprawami i zalewą.

Opinie

Napisz opinię

Ryba w zalewie

Ryba w zalewie

30 other products in the same category: