KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 czubate łyżki ziemniaczanej mąki
- 5 łyżek czubatych pszennej mąki
- śliwki
- masło
- cukier wanilinowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć z nich pestki
- Ugotować ziemniaki. Gdy będą miękkie, ściągnąć garnek z ognia, pozbyć się wody i poczekać aż wystygną
- Następnie w tym samym garnku, co były gotowane, należy je rozgnieść tłuczkiem perforowanym.
- Ćwiartkę ziemniaków odłożyć na bok, a w puste miejsce wsypać ziemniaczaną i pszenną mąkę
- Całość wymieszać i zagniatać do momentu uzyskania gładkiej masy
- Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać w nim krążki (najlepiej szklanką)
- Na każdy krążek położyć śliwkę i przykryć ją drugim krążkiem. Zlepić i uformować kulki
- Gotować na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch garnka
- Polać masłem i posypać cukrem wanilinowym lub białym
- Druga propozycja podania W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać trochę tartej bułki, cynamon i cukier
- Smażyć do czasu, aż całość zarumieni się. Tak przygotowaną bułką, polać knedle