Bajgle

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
500 g pszennej mąki; 50 g świeżych drożdży; 100 ml mleka; 100 ml wody; 1/2 łyżeczkę cukru; 80 g miękkiego masła

DODATKOWO
rozmącone jajo; sezam; mak; czarnuszka; cukier z cynamonem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrobić zaczyn. Mleko z wodą podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące!). Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier, dolać wodę z mlekiem i wymieszać (składniki mają być płynne).
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać masło oraz przygotowany zaczyn. Produkty zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
W większym garnku nastawić wodę do gotowania bajgli. Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki. Z każdego kawałka zrobić wałeczek o długości ok. 40 cm. Uformować bajgle. Następnie wrzucać je do gotującej wody na ok. 1 min. Wyciągnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bajgle posmarować rozmąconym jajem. Po wierzchu posypać według uznania np. sezamem lub makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu, aż będą rumiane.

Opinie

Napisz opinię

Bajgle

Bajgle

24 other products in the same category: