Bakaliowy chlebek z patelni

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (1 chlebek)

150 g białego sera; 3 łyżki mleka; 6 łyżek oleju; 1 jajko; szczypta soli; 4 łyżki cukru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżeczka aromatu waniliowego; 1 łyżeczka aromatu rumowego; 1 łyżeczka aromatu śmietankowego; 1 łyżeczka aromatu cytrynowego; 100 g migdałów; 60 g rodzynek; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 300 g mąki pszenny; 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej; 1/2 łyżeczki margaryny do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Twaróg włożyć do miski. Ucierając mikserem, dodawać kolejno mleko, olej, jajko, sól, cukier waniliowy, biały cukier oraz aromaty. Zagotować w rondelku wodę. Wsypać migdały i odstawić na ok. 5-10 minut. Sparzone migdały obrać ze skórek i zmielić na dość drobno. Do masy serowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały oraz skórkę pomarańczową. Całość zagnieść. Blat oprószyć mąką i przełożyć zagniecione ciasto. Rozwałkować okrągły placek średnicy patelni. W przepisie średnica 28 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przełożyć chlebek. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie obrócić chlebek na drugą stronę i smażyć jeszcze 15 minut.

Opinie

Napisz opinię

Bakaliowy chlebek z patelni

Bakaliowy chlebek z patelni

24 other products in the same category: