Chleb żytni razowy

 

 

Nowy

SKŁADNIKI

450 g wody (ok. 2 i 1/2 szklanki); 450 g mąki pszennej razowej; 220 g mąki żytniej (w pszepisie mąka żurkowa); 40 g świeżych drożdży; 2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru; 1 łyżka oleju + troszkę do wysmarowania formy

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Połączyć dobrze składniki. Dodać mąkę pszenną razową, mąkę żytnią, sól oraz olej. Wyrobić ciasto. Można wymieszać za pomocą miksera (końcówki świderki). Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej olejem. Foremka o wymiarach około 37 x 12 x 7 cm. W przepisie użyto dwóch foremek: 14 x 14 cm oraz okrągłej o średnicy 17 cm. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 60 minut. Po wyjęciu chleba pozostawić go w formie przez 10 minut. Później wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Opinie

Napisz opinię

Chleb żytni razowy

Chleb żytni razowy

SKŁADNIKI

450 g wody (ok. 2 i 1/2 szklanki); 450 g mąki pszennej razowej; 220 g mąki żytniej (w pszepisie mąka żurkowa); 40 g świeżych drożdży; 2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru; 1 łyżka oleju + troszkę do wysmarowania formy

24 other products in the same category: