PAPAJA

  • pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej (Meksyk, Floryda)
  • Obecnie uprawiana w tropikach i subtropikach
  • Owoc to owalne lub gruszkowate jagody o długości do 45 cm i średnicy do 30 cm
  • Owoce kiedy są dojrzałe stają się miękkie i zmieniają kolor z zielonego na pomarańczowy lub ciemnożółty
  • Wnętrze owocu zawiera dużą ilość małych, kulistych i jadalnych nasion
WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ZASTOSOWANIE
  • Miąższ owocu jest jadalny oraz bogaty w witaminy i ubogi w kwasy
  • Dzięki dużej zawartości papainy ułatwiają trawienie
  • Jadalna jest także skórka owoców
  • Papaja może być spożywana na surowo
  • Nadaje się również na przetwory
  • Wytwarza się z niej marmoladę, napój alkoholowy, kandyzuje oraz konserwuje w puszkach
  • Jadalne są także niedojrzałe owoce, które przed spożyciem należy ugotować