Bułeczki maślane śniadaniowe

 

 

Nowy

SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk)
300 g mąki + 2 łyżki (z tego 1 łyżka do zaczynu); 1 szklanka mleka; 25 g drożdży; 1 jajko; 3 łyżki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu); szczypta soli; 60 g miękkiego masła; cukier trzcinowy do posypania na wierzch (może być bez cukru); 1 jajko do posmarowania bułeczek

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki. Odstawić na  15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, jajko, miękkie masło, resztę cukru oraz gotowy zaczyn. Wszystko razem połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk.  Wyrobione ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta i formować małe podłużne bułeczki, które należy układać w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. 

Gdy bułeczki urosną, posmarować je rozmąconym jajem i ponacinać nożem po wierzchu. Można bułki również posypać np. cukrem trzcinowym. Piec  w temp. 190 stopni przez 10-12 min, do złotego koloru.

Opinie

Napisz opinię

Bułeczki maślane śniadaniowe

Bułeczki maślane śniadaniowe

SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk)
300 g mąki + 2 łyżki (z tego 1 łyżka do zaczynu); 1 szklanka mleka; 25 g drożdży; 1 jajko; 3 łyżki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu); szczypta soli; 60 g miękkiego masła; cukier trzcinowy do posypania na wierzch (może być bez cukru); 1 jajko do posmarowania bułeczek

23 other products in the same category: