ZUPA FASOLOWA

SKŁADNIKI
  • ok. 500 g białej fasoli
  • wędzone żeberka lub kości
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki - korzeń
  • 1 seler
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ok. 100 g wędzonego
  • surowego boczku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek (3 łyżki)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Fasolę umieścić w misce, zalać wodą i moczyć przez ok. 12 godzin
  • Gdy fasola zmięknie przelać ją wraz z wodą do większego garnka, uzupełnić wodą do 3/4 wysokości garnka, włożyć żeberka i gotować ok. 2 godziny na małym ogniu
  • Marchew, pietruszkę, paprykę i seler pokroić w kostkę i dodać do garnka z fasolą. Gotować ok. pół godziny (fasola powinna być już miękka, jeśli nie - gotować do momentu, aż zmięknie)
  • W tym czasie rozgrzać trochę tłuszczu na patelni i podsmażyć, drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor
  • Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i razem z cebulką dodać do garnka z warzywami
  • Pomidor obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych produktów
  • Na koniec doprawić majerankiem, solą oraz pieprzem
  • Zupę gotować jeszcze chwilkę