Bułka z masłem

 

 

Nowy

SKŁADNIKI (13 bułek)
4 szklanki mąki pszennej; 40 g świeżych drożdży; 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody; 1 i 1/2 łyżeczki cukru; 1 łyżeczka soli; 1 jajko; 50 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę wymieszać z solą, a osobno w misce wymieszać ciepłą wodę z drożdżami, cukrem, jajkiem i masłem. Gdy składniki będą dobrze połączone, dodać mąkę wymieszaną z solą i całość wyrabiać do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste, a konsystencja przypominać będzie plastelinę. Formować bułeczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Każdą bułkę naciąć nożem na środku i posparować białkiem po wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 40 stopni przez 10 minut, a póżniej zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez ok. 35 minut.

Opinie

Napisz opinię

Bułka z masłem

Bułka z masłem

SKŁADNIKI (13 bułek)
4 szklanki mąki pszennej; 40 g świeżych drożdży; 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody; 1 i 1/2 łyżeczki cukru; 1 łyżeczka soli; 1 jajko; 50 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę wymieszać z solą, a osobno w misce wymieszać ciepłą wodę z drożdżami, cukrem, jajkiem i masłem. Gdy składniki będą dobrze połączone, dodać mąkę wymieszaną z solą i całość wyrabiać do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste, a konsystencja przypominać będzie plastelinę. Formować bułeczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Każdą bułkę naciąć nożem na środku i posparować białkiem po wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 40 stopni przez 10 minut, a póżniej zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez ok. 35 minut.

24 other products in the same category: