Lniane kajzerki

 

 

Nowy

SKŁADNIKI (ok. 20 bułek)
1 kg mąki pszennej; 50 g drożdży; 1/2 l ciepłej wody; 1 płaska łyżka cukru; 50 g zmielonego siemienia lanianego; 40 g otręb pszennych; 1/2 łyżki soli; 2 łyżki oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. W misce wymieszać 1/2 kg mąki z suchymi składnikami oraz oliwą i połączyć z wodą z rozpuszczonymi drożdżami. Dokładnie wymieszać łyżką, dosypując stopniowo pozostałą ilość mąki (ok. 1/2 kg). Gdy całość zacznie być zwartą masą przełożyć na blat i ugniatać z pozostałą ilością mąki aż całość zacznie odchodzić od rąk. Uformować bułeczki i układać je na blasze wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Każdą bułkę ponacinać na środku nożem. Włożyć do piekarnika na 10 minut do temperatury 40 stopni, później zwiększyć do 180 stopni i piec do momentu kiedy bułki będą rumiane.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

RADA
Bułki ułożyć na blasze w większych odstępach, żeby się nie posklejały podczas pieczenia!

Opinie

Napisz opinię

Lniane kajzerki

Lniane kajzerki

SKŁADNIKI (ok. 20 bułek)
1 kg mąki pszennej; 50 g drożdży; 1/2 l ciepłej wody; 1 płaska łyżka cukru; 50 g zmielonego siemienia lanianego; 40 g otręb pszennych; 1/2 łyżki soli; 2 łyżki oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. W misce wymieszać 1/2 kg mąki z suchymi składnikami oraz oliwą i połączyć z wodą z rozpuszczonymi drożdżami. Dokładnie wymieszać łyżką, dosypując stopniowo pozostałą ilość mąki (ok. 1/2 kg). Gdy całość zacznie być zwartą masą przełożyć na blat i ugniatać z pozostałą ilością mąki aż całość zacznie odchodzić od rąk. Uformować bułeczki i układać je na blasze wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Każdą bułkę ponacinać na środku nożem. Włożyć do piekarnika na 10 minut do temperatury 40 stopni, później zwiększyć do 180 stopni i piec do momentu kiedy bułki będą rumiane.

24 other products in the same category: