Bułki pszenne

 

 

Nowy

SKŁADNIKI (8 bułek)
3 szklanki mąki pszennej; 1 jajko; 25 g drożdży (kostka); 1 łyżka cukru; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki masła; 3/4 szklanki letniej wody

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiać do miski. Dodać letnią wodę, drożdże, jajko, sól, cukier i masło. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie (w razie potrzeby dosypać mąki). Przełożyć do naczynia lekko posypanego mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie formować okrągłe bułeczki i układać je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Bułki należy jeszcze zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed pieczeniem ponacinać bułki nożem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec bułki w takiej temperaturze przez 15 minut, a później jeszcze 5 minut w temperaturze 200 stopni. (czas pieczenia ok. 20 minut do zarumienienia). 

Opinie

Napisz opinię

Bułki pszenne

Bułki pszenne

SKŁADNIKI (8 bułek)
3 szklanki mąki pszennej; 1 jajko; 25 g drożdży (kostka); 1 łyżka cukru; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki masła; 3/4 szklanki letniej wody

24 other products in the same category: