GROSZKI PTYSIOWE

SKŁADNIKI (2 blachy)
  • 125 ml wody
  • 100 g i 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 3 jaja
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Wlać wodę do garnka
  • Dodać masło i sól
  • Kiedy masło roztopi się, dodać 100 g mąki i ściągnąć garnek z ognia
  • Mieszać do momentu kiedy składniki dobrze połączą się ze sobą
  • Kiedy temperatura obniży się dodać jaja i łyżkę mąki
  • Jeszcze raz przez krótką chwilę pogotować na małym ogniu
  • Całość wymieszać blenderem, żeby nie było grudek
  • Odstawić do całkowitego wystygnięcia
  • Ciasto umieścić w szprycy cukierniczej
  • Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i robić na nim małe kropki
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210 stopni przez ok. 5 minut