Kategorie

Advertising

ORZECH WŁOSKI (DRZEWO OWOCOWE)

ORZECH WŁOSKI (DRZEWO OWOCOWE)

ORZECH WŁOSKI to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W stanie dzikim występuje na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, Azji, w Himalajach, i południowo-zachodnich Chinach. W Polsce jest pospolicie uprawiany. Odmiany zalecane do uprawy to: Dodo, Leopold, Resovia i Targo. Ponadto w uprawie spotyka się jeszcze trzy inne odmiany: Albi, Silesia, Tryumf.

Owoc to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Zewnętrzna warstwa owocni stanowi mięsistą, zieloną okrywę, łatwo odpadającą jesienią. Wewnętrzna część owocni, tworzy zdrewniałą skorupę. Nasiono otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi część jadalną owocu. Dojrzałe owoce orzecha włoskiego mają kształt owalny, długość 4-5 cm i średnicę 3-4 cm i powszechnie nazywane są orzechami.

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA w 100 g jest 679 kcal

Więcej szczegółów

ZASTOSOWANIE
Orzechy włoskie nadają się do bezpośredniego spożycia, jak i do produkcji cennego oleju orzechowego. Stanowią bazę do nalewek i produkcji lodów. Można je również prażyć. Stanowią dodatek do deserów, ciast i mas tortowych.

Drewno z orzecha włoskiego używane jest do produkcji mebli oraz drewnianych elementów broni.

Orzech włoski jest również rośliną leczniczą. (surowcem zielarskim są: liście, łupiny, kora i owoc)
Liście i zielone łupiny mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne. Ze względu na dużą ilość garbników polecane są jako środek ściągający w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Odwar stosuje się w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, oraz do przemywania i okładów przy trądziku, liszajach, oparzeniach. Zielone orzechy niszczą pasożyty układu pokarmowego. Napar z kory jest środkiem łagodnie przeczyszczającym. Owoce zalecane są w diecie przeciwmiażdżycowej.

Odwar z liści orzecha zmniejsza potliwość rąk i nóg, a sok z liści i zielonych owoców barwi włosy na kasztanowo.