STAROPOLSKI PIERNIK DOJRZEWAJĄCY

WSKAZÓWKA

Ciasto należy przygotować 5 do 6 tygodni przed upieczeniem!

SKŁADNIKI
  • 500 g miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g przyprawy do piernika
DODATKOWO
  • Powidła śliwkowe z węgierek ok. 2-3 słoiki

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIERNIKA
  • Miód, cukier oraz masło podgrzać na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, całość przelać do większej miski i odstawić do wystygnięcia.
  • Następnie dodać mąkę, sól, sodę wcześniej rozpuszczoną w mleku, jaja, sól oraz przyprawę do piernika
  • Ciasto dokładnie wyrobić (będzie luźne), przełożyć do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5 do 6 tygodni.
  • Po wyjęciu z lodówki, ciasto już nie jest takie luźne i możne je rozwałkować
  • Upiec kilka dni przed spożyciem
PIECZENIE
  • Ciasto można podzielić na trzy równe części, rozwałkować i upiec na blachach z piekarnika, albo 1/4 odkroić na pierniki, a resztę podzielić na trzy części i upiec na troszkę mniejszych blaszkach, każda o tych samych wymiarach
  • Tym razem odłożyłam trochę ciasta na pierniki, a pozostałą część rozwałkowałam na prostokąty o wymiarach 34 cm x 23 cm.
  • Miałam jedną blaszkę, więc piekłam każdą część osobno
  • Blaszkę należy posmarować masłem lub margaryną, położyć papier do pieczenia, na papier rozwałkowaną część ciasta
  • Nadmiar przyciąć np. nożem do pizzy
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 do 20 minut
  • Piernik podwoi swoją objętość
  • Każdą część po upieczeniu wyjąć i ostudzić
PRZYGOTOWANIE
  • Powidła przełożyć do rondelka, następnie podgrzać
  • Blaty piernika posmarować powidłami, na wierzch położyć papier do pieczenia i równomiernie obciążyć np. grubą deską drewnianą do krojenia
  • Przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce
  • Po tym czasie podzielić piernik na trzy części. W ten sposób powstaną osobne pierniki
  • Każdy polać polewą czekoladową i udekorować np. posiekanymi orzechami włoskimi lub prażonymi płatkami migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
  • Śmietankę, mleko oraz masło umieścić w rondelku, podgrzać
  • Dodać kakao oraz czekoladę
  • Wymieszać i ściągnąć z ognia na chwilkę, czekolada troszkę rozpuści się
  • Ponownie podgrzać, mieszając do momentu połączenia się składników. Nie może być grudek
  • Przygotowaną polewę odstawić na chwilę aż troszkę zgęstnieje
  • Boki piernika odkroić, żeby wszystkie boki były równe. Polać polewą, udekorować

Inspiracja ze strony mojewypieki.com