STAROPOLSKI PIERNIK DOJRZEWAJĄCY
WSKAZÓWKA
Ciasto należy przygotować 5 do 6 tygodni przed upieczeniem!
SKŁADNIKI
- 500 g miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jaja
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g przyprawy do piernika
DODATKOWO
- Powidła śliwkowe z węgierek ok. 2-3 słoiki
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki mleka
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIERNIKA
- Miód, cukier oraz masło podgrzać na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, całość przelać do większej miski i odstawić do wystygnięcia.
- Następnie dodać mąkę, sól, sodę wcześniej rozpuszczoną w mleku, jaja, sól oraz przyprawę do piernika
- Ciasto dokładnie wyrobić (będzie luźne), przełożyć do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5 do 6 tygodni.
- Po wyjęciu z lodówki, ciasto już nie jest takie luźne i możne je rozwałkować
- Upiec kilka dni przed spożyciem
PIECZENIE
- Ciasto można podzielić na trzy równe części, rozwałkować i upiec na blachach z piekarnika, albo 1/4 odkroić na pierniki, a resztę podzielić na trzy części i upiec na troszkę mniejszych blaszkach, każda o tych samych wymiarach
- Tym razem odłożyłam trochę ciasta na pierniki, a pozostałą część rozwałkowałam na prostokąty o wymiarach 34 cm x 23 cm.
- Miałam jedną blaszkę, więc piekłam każdą część osobno
- Blaszkę należy posmarować masłem lub margaryną, położyć papier do pieczenia, na papier rozwałkowaną część ciasta
- Nadmiar przyciąć np. nożem do pizzy
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 do 20 minut
- Piernik podwoi swoją objętość
- Każdą część po upieczeniu wyjąć i ostudzić
PRZYGOTOWANIE
- Powidła przełożyć do rondelka, następnie podgrzać
- Blaty piernika posmarować powidłami, na wierzch położyć papier do pieczenia i równomiernie obciążyć np. grubą deską drewnianą do krojenia
- Przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce
- Po tym czasie podzielić piernik na trzy części. W ten sposób powstaną osobne pierniki
- Każdy polać polewą czekoladową i udekorować np. posiekanymi orzechami włoskimi lub prażonymi płatkami migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
- Śmietankę, mleko oraz masło umieścić w rondelku, podgrzać
- Dodać kakao oraz czekoladę
- Wymieszać i ściągnąć z ognia na chwilkę, czekolada troszkę rozpuści się
- Ponownie podgrzać, mieszając do momentu połączenia się składników. Nie może być grudek
- Przygotowaną polewę odstawić na chwilę aż troszkę zgęstnieje
- Boki piernika odkroić, żeby wszystkie boki były równe. Polać polewą, udekorować
Inspiracja ze strony mojewypieki.com