PIERNIKI PEPPARKAKOR

Pepparkakor to świąteczne, szwedzkie pierniczki. Cienkie i kruche. Ciasto bardzo klejące, dlatego niezbędne jest schłodzenie go przez dwie godziny.  

SKŁADNIKI
  • 150 g melasy (syrop z buraków, z daktyli lub klonowy)
  • 110 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • W rondelku podgrzać melasę, masło oraz cukier. Mieszać do momentu rozpuszczenia się masła i cukru
  • Mieszankę odstawić na wystygnięcia
  • Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól
  • Dodać jajko i przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość wymieszać za pomocą miksera
  • Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na dwie godziny
  • Z twardego ciasta odkrawać małe kawałki
  • Następnie rozwałkowywać je na bardzo cieniutkie, najlepiej od razu na papierze do pieczenia
  • Wykrawać foremkami kształty
  • Wykrojone pierniki przekładać na blachę do pieczenia
  • Piec w temperaturze 160 stopni na drugiej lub trzeciej prowadnicy
  • Gdy pierniczki zaczną rumienić się, wyjąć je i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoju

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.