KREWETKI View larger

KREWETKI

 

 

Nowy

Najpopularniejsze (i najtańsze) są krewetki szare, mają 3–6 cm długości. Można też kupić krewetki czerwone długości 6–7 cm, różowe (tzw. olbrzymie) – 15–20 cm. Krewetki różowe i czerwone są smaczniejsze niż szare. Małe krewetki często nazywa się koktajlowymi, większe – królewskimi. Jadalne jest wyłącznie mięso z części ogonowej. W sprzedaży są głównie krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony, oraz w zalewie. Wchodzą też w skład mrożonych mieszanek frutti di mare. Krewetki podaje się na gorąco lub na zimno. Gotuje się je w wodzie lub na parze, dusi, piecze na ruszcie albo smaży. Nadają się na zupę, do omletów, naleśników i dań z makaronem. Można zrobić z nich galaretki, musy, pasty, sałatki. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.
Nasza rada: Krewetki obiera się palcami. Skorupkę większych okazów można przeciąć nożycami.

Opinie

Napisz opinię

KREWETKI

KREWETKI

Najpopularniejsze (i najtańsze) są krewetki szare, mają 3–6 cm długości. Można też kupić krewetki czerwone długości 6–7 cm, różowe (tzw. olbrzymie) – 15–20 cm. Krewetki różowe i czerwone są smaczniejsze niż szare. Małe krewetki często nazywa się koktajlowymi, większe – królewskimi. Jadalne jest wyłącznie mięso z części ogonowej. W sprzedaży są głównie krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony, oraz w zalewie. Wchodzą też w skład mrożonych mieszanek frutti di mare. Krewetki podaje się na gorąco lub na zimno. Gotuje się je w wodzie lub na parze, dusi, piecze na ruszcie albo smaży. Nadają się na zupę, do omletów, naleśników i dań z makaronem. Można zrobić z nich galaretki, musy, pasty, sałatki. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.
Nasza rada: Krewetki obiera się palcami. Skorupkę większych okazów można przeciąć nożycami.

8 other products in the same category: