LANGUSTA View larger

LANGUSTA

 

 

Nowy

Jest dużym skorupiakiem morskim zaliczanym do owoców morza. Osiąga wielkość nawet do 8 kg i 60 cm długości. Najsmaczniejsze są nieduże okazy, ważące do 2 kg. Nie posiada szczypiec, ma czerwono – fioletowy pancerz pokrywający odwłok. Skorupiak ten posiada 5 par odnóży. Żywi się innymi skorupiakami. Występują w czystych wodach Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Langusty są naturalnym wskaźnikiem czystości wód. Często zasiedlają dna morskie w pobliżu raf koralowych.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie:
Langustę przyrządza się podobnie jak homara. Jej mięso jest jednak bardziej słodkie. Mięso jadalne znajduje się na odwłok. Jest delikatne, białe i niezwykle smaczne. Langusty podobnie jak homary podajemy przekrojone wzdłuż korpusu. Świetnie sprawdzają się smażone, gotowane, a także jako mięsny dodatek do zup i sałatek. Przetarte to doskonały składnik sosów i kremów. Najczęściej poddajemy ją gotowaniu lub parowaniu w czasie nie dłuższym niż 12 min. Jeśli korzystamy z gotowego mięsa, przygotowanie skróci się do 2- 3 min. Mięsa nie możemy przyrządzać dłużej bo straci swój smak i strukturę, stanie się twarde i gumowate. Langustę, począwszy od głowy zanurzamy we wrzątku. Gdy zostanie rozmrożona, należy ją natychmiast ugotować. Po ugotowaniu natomiast możemy ją przechowywać w lodówce przez dobę.

Opinie

Napisz opinię

LANGUSTA

LANGUSTA

Jest dużym skorupiakiem morskim zaliczanym do owoców morza. Osiąga wielkość nawet do 8 kg i 60 cm długości. Najsmaczniejsze są nieduże okazy, ważące do 2 kg. Nie posiada szczypiec, ma czerwono – fioletowy pancerz pokrywający odwłok. Skorupiak ten posiada 5 par odnóży. Żywi się innymi skorupiakami. Występują w czystych wodach Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Langusty są naturalnym wskaźnikiem czystości wód. Często zasiedlają dna morskie w pobliżu raf koralowych.

8 other products in the same category: