HOMAR View larger

HOMAR

 

 

Nowy

HOMAR przypomina raka rzecznego. Ma ciemnoniebieski, ciemnobrązowy albo czarnozielony pancerz, który we wrzątku zmienia kolor na czerwony, oraz białe, delikatne i chude mięso. Najsmaczniejsze są homary o wadze 1 kg. Na naszym rynku są dostępne głównie zamrożone surowe homary kanadyjskie i grenlandzkie. Homara można piec, dusić, gotować w wodzie lub na parze. Podać na zimno albo na ciepło, wtedy dobrze komponuje się z duszonymi warzywami.
Nasza rada: Homary podaje się przecięte na pół wzdłuż korpusu. Aby ułatwić jedzenie, często mięso wyjmuje się ze szczypiec i układa na talerzu obok homara. Jeśli szczypce homara nie zostały wcześniej rozłupane, odrywa się je od pancerza palcami, rozgniata za pomocą kleszczy i specjalnym widelcem (kolcem) wybiera się mięso. Widelec ten nie służy do jedzenia.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dodatkowe ciekawostki dotyczące przygotowania homara
Homara gotujemy w wywarze (woda, warzywa korzenne, przyprawy: liść laurowy, kminek, ziele angielskie, ząbek czosnku, sól i pieprz).

UWAGA : w zależności od wagi 100g – 1 minuta

Po ugotowaniu natychmiast schładzamy w wodzie z lodem.

Poprzez gotowanie zewnętrzna warstwa homara (ciemna) ulega zniszczeniu, a ukazuje nam się pod nią leżąca czerwona.

Chwycić ogon homara i delikatnie wykręcić go na zewnątrz.

Następnie wyciągnąć szczypce wraz ze stawami z głównego pancerza.

Następnie wziąć ogon homara w rękę i ściśnąć pancerz w kilku miejscach aż pęknie.

Aby pozbawić szczypce pancerza należy mniejszą częścią nożyc wygiąć je na zewnątrz,do momentu aż wyjdzie biała cząstka (piórko).

Teraz powrócić do stanu wyjściowego i ściągnąć małą część pancerza ruchem do góry.

Grubszą część rozbić zewnętrzną stroną noża, uderzając kilkakrotnie w grubszą część pancerza.

Stawy najlepiej rozciąć grubymi nożyczkami.

Opinie

Napisz opinię

HOMAR

HOMAR

HOMAR przypomina raka rzecznego. Ma ciemnoniebieski, ciemnobrązowy albo czarnozielony pancerz, który we wrzątku zmienia kolor na czerwony, oraz białe, delikatne i chude mięso. Najsmaczniejsze są homary o wadze 1 kg. Na naszym rynku są dostępne głównie zamrożone surowe homary kanadyjskie i grenlandzkie. Homara można piec, dusić, gotować w wodzie lub na parze. Podać na zimno albo na ciepło, wtedy dobrze komponuje się z duszonymi warzywami.
Nasza rada: Homary podaje się przecięte na pół wzdłuż korpusu. Aby ułatwić jedzenie, często mięso wyjmuje się ze szczypiec i układa na talerzu obok homara. Jeśli szczypce homara nie zostały wcześniej rozłupane, odrywa się je od pancerza palcami, rozgniata za pomocą kleszczy i specjalnym widelcem (kolcem) wybiera się mięso. Widelec ten nie służy do jedzenia.

8 other products in the same category: