AWOKADO View larger

AWOKADO

 

 

Nowy

AWOKADO - inaczej smaczliwka, owoc maślany. Pochodzi z Meksyku i Gwatemali, ale obecnie owoc ten uprawiany jest we wszystkich rejonach tropikalnych i subtropikalnych. Smak awokado jest łagodny, przypominający orzechy włoskie. 

Jak kupić dobry owoc awokado? Gdy awokado jest miękkie jak dojrzałe banany, na skórce pojawiają się ciemne plamki, a miąższ przypomina konsystencją margaryny do smarowania pieczywa. Jeśli naciskamy palcem owoc i jest twardy, musi jeszcze poleżeć i dojrzeć. Twarde awokado nie jest tak smaczne jak dojrzałe.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Awokado zawiera bardzo małą ilości cukru, dlatego bez obaw mogą go jeść diabetycy. Zalecane dla ludzi chorych na anemię, nadciśnienie i dolegliwości żołądkowe.

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA w 100 g jest 190 kcal

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ZASTOSOWANIE
Jadalny jest tylko miękki miąższ. Po rozcięciu owocu na pół (w środku jest duża pestka) można go jeść łyżeczką z dodatkiem soku z cytryny, octu, soli lub pieprzu.
Stanowi dodatek do sałatek owocowych, koktajli (także alkoholowych), kremów lub lodów. Można użyć do smarowania pieczywa lub delikatnie pokroić jak ser i nałożyć na kanapki.

Opinie

Napisz opinię

AWOKADO

AWOKADO

AWOKADO - inaczej smaczliwka, owoc maślany. Pochodzi z Meksyku i Gwatemali, ale obecnie owoc ten uprawiany jest we wszystkich rejonach tropikalnych i subtropikalnych. Smak awokado jest łagodny, przypominający orzechy włoskie. 

Jak kupić dobry owoc awokado? Gdy awokado jest miękkie jak dojrzałe banany, na skórce pojawiają się ciemne plamki, a miąższ przypomina konsystencją margaryny do smarowania pieczywa. Jeśli naciskamy palcem owoc i jest twardy, musi jeszcze poleżeć i dojrzeć. Twarde awokado nie jest tak smaczne jak dojrzałe.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Awokado zawiera bardzo małą ilości cukru, dlatego bez obaw mogą go jeść diabetycy. Zalecane dla ludzi chorych na anemię, nadciśnienie i dolegliwości żołądkowe.

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA w 100 g jest 190 kcal

29 other products in the same category: