BISZKOPT BEZ PROSZKU DO PIECZENIA

SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. (W przepisie forma o średnicy 18,5 cm. Może być większa ok. 22 cm, wtedy ciasto będzie niższe. Boki nie były wyłożone papierem i trochę ciasto przykleiło się do brzegów. Następnym razem wyłożę papierem również boki dla porównania, może jednak będzie lepiej.)
  • Mąki przesiać
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Gdy piana zacznie robić się sztywna, partiami dodawać cukier
  • Nie przerywając miksowania, dodawać żółtka jedno po drugim. Zmniejszyć obroty na najniższe i powoli wsypywać przesiane mąki
  • Dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 35-40 minut (lub do suchego patyczka)
  • Gorące ciasto wyciągnąć z piekarnika i opuścić je w formie na podłogę lub na blat z wysokości ok 50-60 cm. Odstawić do całkowitego wystygnięcia
  • UWAGA! Dopiero teraz można oddzielać biszkopt od formy i ostrym nożem przekroić go na trzy części
WSKAZÓWKA

1. W przepisie miarką była szklanka o pojemności 240 ml

2. Zabieg opuszczania ciasta z wysokości wykonuje się po to, aby biszkopt nie opadł